Styrkeprøver:
Tanker omkring styrkeprøver:
I 1855 skriver Willars Lunn; For at opdrætte gode udholdende heste, mangler der for tiden en god kraftprøve til at udpege de individer, som udmærker sig ved muskelkraft, hurtighed eller godt åndedræt.
Hr Stockfleth beretter om hestehandlen ved Paris:
Forinden handel for en kørehest bliver afsluttet, prøver man dens kraft;
Den spændes for en kærre, hvis hjul er fastbundne. 3-6 á 8 mand sætter sig op på vognen, nogle står i de fastbundende hjul, og med denne byrde må hesten gå op ad bakke, hvis brolægning er meget knudret og ujævn.
Jo raskere den går, og jo længere vej den kan tilbagelægge uden at hvile, jo stærkere antages hesten at være. Svage heste kunne kun trække et par mennesker og må ved hvert andet eller tredje skridt hvile, for at få vejret.
Også den konstituerede Landsstutmester Hr. Dr. G.C. With anfører i sin rapport for 1853, at det vil være i vor hesteavls interesse, at væddeløb igen kaldes til live, men de må indrettes således at der stiles efter at lave heste, der er forenet med en stærk og fejlfri form, med hurtighed og udholdenhed.
Sådanne prøver blev afholdt mellem Kolding og Vejle
Problemet med styrkeprøver var bare, at meget få, vil bringe deres heste så langt væk, da de skal bruge hestene hjemme, så der burde afholdes prøver både på Fyn og Sjælland.
Skrevet i ”Håndbog for hestevenner” 1943
I 1861 afholdes der ved skuet i Hillerød, den første kraftprøve for hingste, som var forbilledlig for en tilsvarende prøve ved statshingsteskuet i Roskilde 1864 og som senere bredte sig over hele landet, hvor de under næsten uforandret form, siden da har været en fast institution.
År 2006 må man sige, vores dages materialeprøve virker rimelig!
Og at enhver avlshingst, der skal bevare sin bedækningstilladelse, må der stilles krav til ved en styrkeprøve / materialeprøve.
Desuden må enhver hingsteejer prøve at fremvise deres hingste i konkurrence, så tit som muligt, da det betyder noget om hingsten også kan bruges på konkurrenceplan.
Ligeledes er det en god reklame, at stille med afkomssamlinger, da det er et godt holdepunkt for hoppeejerne at bedømme hingsten værd.